Menu

Gdzie ten beszamel?

Kulinarne wojaże młodej amatorki, która w gotowaniu odnajduje nie tylko hobby, ale też pasję.

Jabłuszko z gruszką pod chmurką

margaryna98

Czyli wariacja na temat tradycyjnej szarlotki. W tej odsłonie jabłuszko prezentuje się z gruszką i bitą śmietanką. 
36039195_1032617830220810_2003055708995584000_n 
Składniki:
a)ciasto kruche
-2 szklanki mąki,
-1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
-2 łyżki cukru wanilinowego,
-100g mocno schłodzonego masła,
-4 żółtka,
Mąkę wraz z sodą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, żółtka i starte na tarce masło. Siekamy nożem, a następnie lekko ugniatamy (ciasto będzie stosunkowo twarde i mało spójne, będzie bardziej tworzyć duże okruchy niż jednolitą masę, ale takie ma być). Wkładamy do miseczki i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 8 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika.
b)farsz jabłkowo-gruszkowy 
-3 duże jabłka,
-2 gruszki,
-sok z 1/2 cytryny,
-1 łyżka masła,
-1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-4 łyżki cukru,
-1 łyżka cynamonu
Jabłka i gruszki obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy masełko, wrzucamy do niego owoce. Dodajemy cukier i gotujemy jakieś 5-10 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodajemy do gotujących się owoców i dokładnie mieszamy. Pilnując żeby masa zgęstniałą, ale się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia, wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. 
Farsz wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu kruszymy pozostałą 1/3 ciasta. Ponownie umieszczamy je w piekarniku tym razem na 20 minut.
c)chmurka
-300 ml śmietany 36%,
-2 łyżki drobnego cukru,
-2 kostki czekolady gorzkiej,
-3 łyżeczki żelatyny+ 4 łyżki wody.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie naczynie z nią umieszczamy nad parą wodną, aby uległa rozpuszczeniu. Odkładamy do ostygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z szczyptą soli. Pod koniec dodając cukier i zimną lecz jeszcze nie stężałą żelatynę. 
Na ostudzone ciasto wykładamy śmietankę, dokładnie wyrównując brzegi foremki. Na koniec posypujemy czekoladą startą na tarce. 
Smacznego ! 
35922359_1032617680220825_4416547537998053376_n

© Gdzie ten beszamel?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci