Menu

Gdzie ten beszamel?

Kulinarne wojaże młodej amatorki, która w gotowaniu odnajduje nie tylko hobby, ale też pasję.

Jaguski

margaryna98

Czyli zdrowe i pożywne ciasteczka. Lekko korzenne i aromatyczne. Koniecznie musicie ich spróbować!
35265797_1023179514497975_4304524753579802624_n
Składniki: -mała marchewka,
-mocno dojrzały średni banan,
-100g kaszy jaglanej,
-6 łyżek płatków owsianych,
-czubata łyżeczka kakao,
-płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
-łyżeczka miodu,
-1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
-1/4 łyżeczki białego pieprzu,
Kaszę dokładnie płuczemy ciepłą wodą na sitku. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy ją do miski razem z bananem, sodą i przyprawami. Lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy kaszę, kakao, miód i blendujemy na gładką masę. Następnie dokładamy płatki owsiane i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy lekko olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta w dość sporych odstępach. Zwilżonymi dłońmi formujemy je w kształt okrągłych ciasteczek i lekko spłaszczamy. Pieczemy 20 minut w 185 stopniach Celsjusza. Smacznego.
35194284_1023179537831306_5270722847050825728_n
!Polecam do ciasteczek poza płatkami owsianymi dodać pokruszoną gorzką czekoladę, orzechy lub rodzynki. Nie umieściłam ich w przepisie na wzgląd, iż kiedy go tworzyłam nie miałam ich pod ręką :) ale jestem pewna, że uświetnią ten przepis! Moje są tylko lekko posypane makiem. 
35206637_1023179487831311_2268296229018402816_n

© Gdzie ten beszamel?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci