Menu

Gdzie ten beszamel?

Kulinarne wojaże młodej amatorki, która w gotowaniu odnajduje nie tylko hobby, ale też pasję.

Rolada biszkoptowa :)

margaryna98

Coś w sam raz na letni podwieczorek. Mięciutki biszkopt z delikatnym kremem ukrywający w swoim wnętrzu czerwoną królową- TRUSKAWECZKĘ! 

35922699_1029109457238314_7974830468451270656_n

Składniki:
a) biszkopt
-4 całe jajka,
-3/4 szklanki cukru,
-1 cukier wanilinowy,
-100 g mąki pszennej,
-skórka otarta z 1/2 cytryny,
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

Jajka ubijamy z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę( do momentu aż drobinki cukru będą już niewyczuwalne). Mąkę wraz z soda przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy skórkę cytryny i delikatnie łączymy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 8-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie ciasto wykładamy na lekko wilgotny ręcznik kuchenny i zwijamy w ,,ręcznikową roladę". Odstawiamy do ostygnięcia.

b)krem maślany
-2 białka,
-1/4 szklanki cukru,
-130g masła,
-2 łyżki cukru wanilinowego,
-skórka otarta z 1/2 cytryny,

Białka wlewamy do miski, dodajemy cukier i całość umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Mieszamy trzepaczką aż do rozpuszczenia cukru, pilnując żeby nie doszło do ścięcia się białka(gdy na brzegach zaczną tworzyć się białe kłaczki zestawiamy na chwilę). Następie zestawiamy z garnka i ubijamy do momentu całkowitego ostygnięcia i uzyskania sztywnej piany. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy masło pokrojone w kostkę (kostka po kostce za każdym razem dobrze ucierając) oraz cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. 

c)dekoracja
-truskawki,
-cukier puder,

Ciasto rozwijamy, odkładamy ,,ręcznikowe nadzienie" i dokładnie pokrywamy kremem maślanym. Wzdłuż brzegu, od którego rozpoczniemy rolowanie układamy w ścisłym rządku, jedna za drugą truskaweczki. Następnie delikatnie zwijamy roladę. Z ręcznika papierowego lub papieru śniadaniowego wycinamy podłużne paski, które w dość sporych odstępach układamy na cieście. Posypujemy obficie cukrem pudrem i finalnie usuwamy ,,paskowe szablony". Gotowe! 
35881790_1029108800571713_1508772408507498496_n


Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Sliwek] *.umed.lodz.pl

    Wygląda przepysznie

© Gdzie ten beszamel?
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci